datum: 09.09.2024

Prav ob novogoriškem občinskem prazniku 9. septembra 1984 se je zavrtel prvi od treh agregatov hidroelektrarne Solkan. To dejanje štejemo za začetek obratovanja solkanske hidroelektrarne. HE Solkan je bila zasnovana kot zadnja v verigi hidroelektrarn na Soči in je prevzela vlogo izravnalne elektrarne, ki izrablja del koristnega padca od elektrarne Plave do meje z Italijo. Je tipična pretočna elektrarna s tremi vertikalnimi Kaplanovimi turbinami in tremi trifaznimi sinhronimi generatorji. Njena instalirana moč je 31,5 MW, letna proizvodnja pa 105 GWh.

HE SOLKAN SKOZI ČAS

Potrebe po električni energiji, gospodarske razmere in politično vzdušje po podpisu Osimskih sporazumov, med leti 1975 in 1977, so pripomogli k temu, da so v Soških elektrarnah Nova Gorica izkoristili priložnost, svoje znanje in izkušnje ter pristopili k projektu izgradnje največjega hidroenergetskega objekta na Soči po drugi svetovni vojni.  Sodelovanje različnih ustanov je bilo tedaj na vrhuncu, tudi razumevanje in posluh lokalne skupnosti za ta zahteven projekt je bilo izjemno.

Prve zasnove za gradnjo HE Solkan so bile postavljene že v študiji Osnovni energetski projekt Soče iz leta 1959, ki je predvideval energetsko izrabo spodnjega dela reke Soče. Ta študija je bila podlaga nadaljnjim raziskavam za izdelavo variantnih rešitev. Dokončna lokacija HE Solkan je bila določena na osnovi dolgotrajnih in natančnih študij spodnjega dela Soče ter takratnih elektrogospodarskih razmer v državi. Elektrarna je bila zasnovana tako, da je omogočala izravnavo dnevnih pretokov reke Soče.

Pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj in soglasij za pričetek gradnje je pomembno vlogo odigrala mešana jugoslovansko-italijanska komisija, saj je bilo potrebno uskladiti režim obratovanja z zahodno sosedo, Italijo. Pogajanja so bila pomembna tudi zato, ker je bil načrtovan objekt HE Solkan prvi tovrsten mednarodni projekt in je zahteval sodelovanje obeh držav. 

 

POMEN HE SOLKAN NEKOČ IN DANES

Elektrarna se je ob odprtju uvrščala med najsodobnejše elektrarne pri nas. Bila je prva daljinsko vodena elektrarna v Jugoslaviji brez posadke. Povezava med elektrarno ter centrom vodenja je takrat prvič stekla po optičnem kablu. Enak kabel je bil sicer malo pred tem vgrajen med Cankarjevim domom in pošto v Ljubljani, a še ni bil aktiviran.

Elektrarna je bila v celoti plod znanja domačih strokovnjakov in zato velik ponos takratnega jugoslovanskega gospodarstva. Svečano odprtje elektrarne je bilo ob novogoriškem občinskem prazniku, ko se je zavrtel prvi agregat, drugi agregat je pričel z obratovanjem novembra istega leta, tretji pa v začetku naslednjega leta. V 40 letih obratovanja je elektrarna Solkan proizvedla več kot 4.133.552 MWh električne energije.

Poleg proizvodnje obnovljive električne energije HE Solkan zagotavlja tudi druge pomembne sistemske storitve. Med njimi velja izpostaviti tako imenovano sekundarno regulacijo, ki skrbi, da je proizvodnja električne energije enaka porabi in tako zagotavlja stabilnost električnega omrežja. Med važnejše storitve, ki jih ta elektrarna lahko nudi sistemu so t. i. »zagon agregatov iz teme« in »otočno obratovanje«, ki so ključni v primeru  prekinitve povezave severne Primorske z ostalim elektro energetskim sistemom. V teh primerih HE Solkan zagotavlja nemoteno dobavo EE strateško pomembnim odjemalcem v regiji, kot so bolnišnica, črpališča pitne vode in še bi lahko naštevali.

 

HE SOLKAN IN OSTALE SISTEMSKE HIDROELEKTRARNE SO KLJUČNE PRI ZELENEM PREHODU

Podnebne spremembe in degradacija okolja ogrožajo naš svet. Dejstvo je, da človeštvo s svojim delovanjem znatno prispeva k segrevanju planeta. Slovenija se je zavezala, da bo svoje gospodarstvo, infrastrukturo in družbo nasploh postopoma razogljičila. To agendo danes imenujemo zeleni prehod. V energetiki se zeleni prehod kaže v opuščanju fosilnih goriv in v vključevanju obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije. Poleg vode postajata vse pomembnejša vira tudi veter in predvsem sonce. Proizvodnja električne energije iz sončnih elektrarn povečuje razkorak med veliko proizvodnjo električne energije v osončenem delu dneva in manjšo oziroma nikakršno v večernih in nočnih urah. Večji del potreb po energiji v obdobjih, ko sončne elektrarne nimajo pogojev za delovanje, pokrivajo hidroelektrarne. Te so v proizvodni strukturi električne energije nepogrešljive, saj je njihova največja dodana vrednost prav prilagodljivost.

Po 40 letih zanesljivega obratovanja elektrarne v družbi SENG načrtujejo celovito rekonstrukcijo, ki bo omogočila zanesljivo delovanje elektrarne tudi v prihodnjih letih.