Skupina HSE

Predstavitev Endobase programa

novice

15.11.2007

Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. praznujejo v teh dneh svojo 60-letnico. Ob tej priliki so bolnišnici namenile donacijo v višini 20.000 EUR za nabavo sistema ENDOBASE. So uspešno podjetje, ki že šestdeset let gospodarno proizvaja električno energijo, obnavlja in gradi hidroelektrarne ter odgovorno sooblikuje okolje svojega delovanja. Pri tem se ne ustavlja le v ozkih okvirih svoje osnovne dejavnosti, temveč zna najti sodelovanje tudi širše. To med drugim izkazuje s tradicionalnimi podeljevanji donacij bolnišnici ob pomembnih dogodkih, kot je tudi današnji.

V medicini je danes vodenje in arhiviranje medicinske dokumentacije izjemnega pomena. Še posebej omenjeno velja za gastroenterologijo – opravljamo namreč veliko endoskopskih posegov, kjer je arhiviranje slik in videa nujno potrebno.

Do sedaj na našem oddelku nismo imeli sistema za zajemanje in shranjevanje slik in videa. Olympusov večnamenski endoskopski dokumentacijski sistem ENDOBASE omogoča prav to kar smo si vrsto let želeli: shranjevanje slik, ki jih zajemamo med samo preiskavo. Omogoča tudi zajem videa – bolnik lahko ob koncu preiskave prejme CD, kjer je zapis celotne preiskave.

Sistem seveda omogoča še veliko več: omogoča pisanje poročila o opravljenem posegu - čas pisanja poročila je skrajšan na, saj uporabnik uporablja že vnaprej pripravljeno strukturirano terminologijo. Kasneje je možna tudi statistična obdelava vseh vpisanih spremenljivk. Možno je tudi zajemanje podatkov o vseh postopkih v endoskopski sobi in njihovo sledenje (dezinfekcija endoskopov, operaterji, čas preiskave, poraba materiala…). Podatke, ki se kreirajo preko ENDOBASE endoskopskega dokumentacijskega sistema, se lahko pregleduje na kateremkoli osebnem računalniku v okviru v bolnišnice. S tem se bistveno izboljša kvaliteta obravnave bolnika, saj lahko tudi zdravniki na drugih oddelkih pregledujejo fotografije, ki so bile posnete med preiskavo. Še posebej je ta možnost pomembna za kirurge pri načrtovanju operacijskega posega. Pomembna je tudi možnost povezave z monitorji vitalnih funkcij in dokumentacija vseh podatkov o stanju bolnika med preiskavo.

Sistem ENDOBASE je pomembna pridobitev za naš oddelek. Pomembno se bo izboljšala kvaliteta obravnave bolnika in s tem se bomo približali evropskim standardom obravnave bolnika.

Posebna zahvala gre podjetju SOŠKE ELEKTRARNE NOVA GORICA, d. o. o., ki so ob 60-letnici delovanja bolnišnici podarili sredstva v višini 20.000 EUR, s katerimi so nam omogočili nabavo sistema ENDOBASE.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem, ki so z denarnimi prispevki ali kakorkoli pomagali, in še pomagajo, pri posodobitvi medicinske opreme in napredku Splošne bolnišnice »dr. Franca Derganca« Nova Gorica.

S spoštovanjem.

V. d. direktorja zavoda
Silvan Saksida, dr. med., spec. int.

Direktor SENG d.o.o.
Vladimir Gabrijelčič, univ.dipl.inž.el.

Predstojnik Internistične službe
prim. dr. Matjaž Klemenc, dr. med., spec. int.

Jurij Bednarik, dr. med., spec. int