Skupina HSE

ČHE Avče: Prebili dovodni tunel

novice

19.09.2007

Nova Gorica, 19. septembra 2007 – Gradbenemu konzorciju, ki izvaja dela na prvi slovenski črpalni hidroelektrarni Avče, je danes uspel preboj dovodnega tunela na Kanalskem Vrhu. Izkop dovodnega tunela je po besedah odgovornih izvajalcev in investitorja, konzorcija Primorje d.d. in SCT d.d. ter Soških elektrarn, zaradi majhnega profila precej specifičen.

Na današnji slovesnosti ob preboju sta Dušan Črnigoj (Primorje) in Ivan Zidar (SCT) pojasnila, da izkop terja združitev znanja in izkušenj, pridobljenih med gradnjo različnih predorov v Sloveniji in Evropi. Direktor Soških elektrarn Vladimir Gabrijelčič je v imenu investitorja ob tej priložnosti dejal, da je vesel, da je gradnja črpalne hidroelektrarne dosegla točko preboja, saj se v podjetju zavedajo, da je prav gradnja predorov izvedbeno težko in nevarno delo. Gabrijelčič je izpostavil, da so se v obdobju treh let, odkar se je za ČHE Avče postavil temeljni kamen, dela dodobra razširila in potekajo na različnih objektih, vzporedno pa se pripravlja projektna dokumentacija ter dobava in vgradnja delov elektrostrojne opreme. Izvajalci so ob svečanem predoru še pojasnili, da so zadovoljni, ker jim je z načinom dela uspelo uravnotežiti željo po hitrem napredovanju s skrbjo za varnost delavcev.

Dela v predoru, ki so se pričela lani avgusta, bodo predvidoma zaključena konec prihodnjega poletja. Takrat bo predvidoma izvedena obloga tunela. Elektrarna Avče bo obratovala z močjo 185 MW in proizvedla 426 GWh. Dobro sodelovanje, strokovnost in izkušenost konzorcija, ki je po besedah direktorja Soških elektrarn Gabrijelčiča izvajal dela že na izgradnji HE Plave 2 in Doblar 2, se tako prenašajo tudi na investicijo avške črpalne hidroelektrarne. Pripravljena za obratovanje bo predvidoma v prvi polovici leta 2009.