Skupina HSE

Gradnja prve slovenske črpalne hidroelektrarne Avče poteka po načrtih

novice

21.07.2006

Nova Gorica, 20. julija 2006 – Gradnja prve slovenske črpalne hidroelektrarne napreduje po načrtih. V začetku tedna so gradbinci končali podzemne izkope s primarno podgradnjo strojničnega jaška in vtočno iztočnega kanala, danes pa so v strojnični jašek začeli vgrajevati tudi prve kubične metre betona. S tem je končana pomembna faza zemeljskih del.

Konzorcij Primorje in SCT, izvajalci glavnih gradbenih del, so izkopali okrog 30.000 kubičnih metrov zemeljskega materiala. Izkopni jašek ima premer 20 metrov, v končni fazi je globok slabih 82 metrov. V jašku bo nameščena elektrostrojna oprema za proizvodnjo elektrike. Gradbinci medtem nadaljujejo priprave za postavitev dva kilometra dolgega cevovoda in dela na 2,1 milijona kubičnih metrov veliki zgornji akumulaciji.

»Z dosedanjimi gradbenimi posegi smo zadovoljni, saj potekajo skladno s terminskim načrtom,« dodaja direktor Soških elektrarn Nova Gorica Vladimir Gabrijelčič v imenu investitorjev.

Kot je znano, so se dela pričela lanskega septembra, končana pa naj bi bila leta 2009, ko bo avška črpalna hidroelektrarna v slovenski elektrosistem letno prispevala 426 GWh predvsem prepotrebne vršne električne energije.