Skupina HSE

Polnjenje bazena na Kanalskem vrhu

novice

19.10.2009

Nova Gorica, 16. oktobra 2009 – V Soških elektrarnah Nova Gorica so v sredo, 14. oktobra, začeli s polnjenjem zgornjega bazena na Kanalskem vrhu. Prva slovenska črpalna hidroelektrarna Avče tako dobiva končno podobo in se po zastavljenem programu postopoma vključuje v elektroenergetsko omrežje.

Zagonski in funkcionalni preizkusi so torej v zaključni fazi. Kot pojasnjuje generalni direktor Vladimir Gabrijelčič, poteka črpanje vode v akumulacijsko jezero na 600 metrov visokem Kanalskem vrhu po posebnem programu, ki omogoča izvedbo vseh potrebnih preizkusov pred začetkom obratovanja ČHE Avče. Ob vsakem preizkusu dvignejo vodostaj gornjega jezera največ za štiri metre z vmesnimi prekinitvami za izvajanje monitoringa. Predvidoma bo gornje jezero prvič napolnjeno konec oktobra. Prva slovenska črpalna hidroelektrarna bo po opravljenih preizkusih pripravljena na redno obratovanje in uspešno prilagajanje potrebam po vršni energiji.

Letno bo ČHE proizvedla 426 GWh, kar je primerljivo z letno porabo tako za industrijske, javne kot zasebne odjemalce manjšega mesta.

Prva polnitev zgornjega bazena 14.10.2009
Prva polnitev zgornjega bazena 14.10.2009

Priloženi fotografiji sta posneti ob pričetku prve polnitve na Kanalskem vrhu. Jezero, ki sprejme okrog 2,2 milijona m³ vode, bo predvidoma prvič napolnjeno konec oktobra (foto: SENG).