Skupina HSE

Uspešna sinhronizacija agregata A1 HE Doblar I na 110 kV omrežje

novice

03.02.2014

Obnova hidroelektrarne Doblar I je v zaključni fazi. V četrtek, 9. 1. 2014 ob 12.00 je bila uspešno izvedena sinhronizacija zadnjega, tretjega agregata A1 z elektroenergetskim omrežjem. Sledi začetek funkcionalnih preizkusov na mreži, ki bodo potekali do konca meseca januarja.

Po sinhronizaciji je bil agregat v funkciji obratovanja, tako da so bili v tem času izvedeni preizkusi električnih zaščit in razbremenitve agregata. V teh dneh potekajo še ostali preizkusi obremenjenega agregata in posebnih režimov obratovanja, kot je na primer doseganje maksimalne moči. Naj spomnimo, sinhronizacija drugega agregata A2 je bila izvedena, 9. 11. 2012, agregata A3 pa 23. 8. 2011.

Sinhronizacija zadnjega od treh rekonstruiranih agregatov je zaključek pomembne faze rekonstrukcije HE Doblar I, ki poteka od leta 2009. Poleg prenove treh agregatov z vso pripadajočo strojno in elektro opremo, rekonstrukcija 75 let stare elektrarne obsega tudi prenovo večine naprav sistema 20 kV stikališča, lastne porabe, izmenične in enosmerne napetosti, drenaže elektrarne, hladilne vode, prenovo sistema ventilacije in gretja, sistema razsvetljave in male moči, sistema požarnega javljanja in sanacijo strojnice.

Predvideno je, da se v tem mesecu prične s tovarniškim poskusnim obratovanjem.

Vladimir Gabrijelčič, direktor SENG in Andrej Gorjup, direktor RUDIS